Η άσκηση ωφελεί την καρδιά μας;

Ακόμα και 30 λεπτά άσκησης τρεις φορές την εβδομάδα μπορούν να σας βοηθήσουν να τονώσετε το καρδιαγγειακό σας σύστημα. Διαλέξτε λοιπόν έναν εύκολο και ευχάριστο τρόπο άθλησης, ειδικά τώρα που καλοκαιριάζει, διαβάστε τι πρέπει να προσέξετε και... καλή επιτυχία!

Όλο και πιο συχνά αναγνωρίζεται στις ημέρες μας η αξία της άσκησης, ως μέσο σωματικής και πνευματικής ευεξίας, αλλά και ως μέσο πρόληψης και αποκατάστασης των καρδιοπαθειών.


Ποιος τύπος άσκησης θεωρείται καλύτερος;

Γενικά δεν υπάρχει κανόνας. Ωστόσο, το βάδισμα (το οποίο είναι και ανώδυνο, ανέξοδο και ακίνδυνο), ως πιο φυσική άσκηση, ταιριάζει σε όλους τους ανθρώπους και μπορεί να γίνεται καθημερινά χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία.

Η καλύτερη άσκηση για το καρδιοαγγειακό σύστημα είναι η αερόβια. Σε αυτήν περιλαμβάνεται το βάδισμα, το τρέξιμο, η κολύμβηση και η ποδηλασία. Το τρέξιμο ή το χαλαρό τζόκινγκ σε σταθερό ρυθμό βοηθούν πολύ την καλή καρδιαγγειακή λειτουργία, αλλά η αύξηση της ταχύτητας ανά διαστήματα θα οδηγήσει σε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Η ποδηλασία έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης καρδιακής νόσου μέχρι και 50%. Με το ποδήλατο γυμνάζονται μεγάλες μυϊκές ομάδες στα πόδια και αυξάνεται ο ρυθμός της καρδιάς με αποτέλεσμα να βελτιώνεται η καρδιαγγειακή λειτουργία και να καταναλώνονται περισσότερες θερμίδες. Η κολύμβηση αποτελεί μια πολύ καλή άσκηση. Μπορούμε να επιλέξουμε όποιο στυλ θέλουμε (πρόσθιο, ύπτιο, κλπ) και να αυξάνουμε σταδιακά το χρόνο που περνάμε μέσα στο νερό. Η συγκεκριμένη άσκηση κάνει καλό τόσο στην καρδιά όσο και στους πνεύμονες.


Πόσο συχνά να ασκούμαστε και με πόση διάρκεια κάθε φορά;

Ιδανικά, τουλάχιστον 3-4 φορές εβδομαδιαίως για 30 τουλάχιστον λεπτά. Ο χρόνος αυτός είναι απαραίτητος, ώστε κάποιος να αποκτήσει την απαραίτητη (και πολυπόθητη) φυσική κατάσταση.


Ποια ώρα της ημέρας είναι κατάλληλη για άσκηση;

Αυτό καθορίζεται κυρίως από τις εποχές του έτους. Γενικά, αποφεύγουμε την άσκηση σε ακραίες θερμοκρασίες, χρησιμοποιούμε κατάλληλα ρούχα ανάλογα με την εποχή και φροντίζουμε πάντα την ενυδάτωσή μας με νερό, ή ισοτονικά διαλύματα ηλεκτρολυτών.


Μέχρι ποια ηλικία μπορούμε να ασκούμαστε;

Δεν υπάρχει όριο. Μπορούμε να ασκούμαστε σωματικά και πνευματικά μέχρι τα βαθιά γεράματα.


Τελικά γιατί να αθλούμαι; Τι θα κερδίσω;

Η άσκηση αυξάνει τη διάρκεια και την ποιότητα ζωής, μειώνοντας τη θνητότητα (έως και 43%) και νοσηρότητα αυτών που ασκούνται συστηματικά και χρόνια (έως και 31% μείωση εισαγωγών στο νοσοκομείο σε ηλικιωμένους που βάδιζαν 4 ώρες ή περισσότερο την εβδομάδα).

Συντελεί στον έλεγχο του σωματικού βάρους, βελτιώνει τον μεταβολισμό των λιπών και των υδατανθράκων (μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη, υπερλιπιδαιμίας και μεταβολικού συνδρόμου), βελτιώνει τη λειτουργία του ενδοθηλίου των αγγείων, δημιουργεί παράπλευρη κυκλοφορία, βοηθάει στην πρόληψη και τον έλεγχο της υπέρτασης, προλαμβάνει την απώλειας οστικής μάζας και ενισχύει τη μυϊκή δύναμη, και κατά συνέπεια την ικανότητα για περισσότερες σωματικές δραστηριότητες, δημιουργεί ψυχική ευφορία μειώνοντας το stress και την κατάθλιψη, βελτιώνει την ευκολία αλλά και την ποιότητα του ύπνου, τροποποιεί τη λειτουργία του αυτόνομου νευρικού συστήματος υπέρ του βραδυκαρδικού παρασυμπαθητικού (αντιαρρυθμική δράση), μειώνει την πιθανότητα θρομβώσεων (αρτηριακών και φλεβικών) και γενικά μειώνει τον κίνδυνο επανεμφράγματος μετά από έμφραγμα μυοκαρδίου, την ολική θνητότητα (20-43% ποσοστό μείωσης θνητότητας) καθώς και την καρδιαγγειακή.


Ποιοί κίνδυνοι υπάρχουν κατά την άσκηση;

Ενώ η άσκηση μειώνει μακροχρόνια την καρδιαγγειακή θνητότητα, υπάρχει ένας μικρός κίνδυνος εμφάνισης οξέος εμφράγματος μυοκαρδίου και σπανιότερα αιφνίδιου θανάτου κατά τη διάρκεια της άσκησης. Τα περιστατικά αυτά είναι ιδιαίτερα σπάνια, αλλά λόγω της βαρύτητας των οικογενειακών και κοινωνικών επιπτώσεών τους θορυβούν το κοινωνικό σύνολο.

Τα πιο συχνά αίτια αιφνίδιου θανάτου στους νέους είναι οι μυοκαρδιοπάθειες, με κύριο εκπρόσωπο την υπερτροφική, καθώς και οι μυοκαρδίτιδες και άλλα σπανιότερα συγγενή σύνδρομα. Στους μεγαλύτερους ανθρώπους, η πιο συχνή αιτία είναι η στεφανιαία νόσος.

Εκείνο που πρέπει να τονίσουμε είναι πως με πλήρη και τακτικό καρδιολογικό έλεγχο (που περιλαμβάνει λήψη ιστορικού, κλινική εξέταση, ηλεκτροκαρδιογράφημα, υπέρηχο καρδιάς και δοκιμασία κόπωσης σε μεγαλύτερους), αλλά και σωστή αξιολόγηση ιστορικού αιφνίδιων θανάτων στην οικογένεια είναι δυνατόν να αποτραπεί η πλειονότητα αυτών των δυσμενών συμβάντων.


Επίσης, είναι πολύ σημαντικό οι προσφάτου ενάρξεως ασκούμενοι, να αθλούνται προοδευτικά και προσεκτικά τους πρώτους 3-6 μήνες και να μην υπερβάλλουν των δυνάμεων τους, διότι η κακή φυσική κατάσταση ετών δεν είναι δυνατόν να αρθεί σε μικρότερο χρονικό διάστημα.

Η άσκηση έχει ευνοϊκές επιδράσεις στην υγεία της καρδιάς, έχει όμως και περιορισμούς για να μη μεταβληθεί από μια ευεργετική σε βλαπτική διαδικασία. Η άσκηση δεν είναι πανάκεια, δεν πρέπει να εγκαταστήσουμε με αυτή ψυχαναγκαστική σχέση και κυρίως δεν πρέπει να ξεπερνάμε το μέτρο. Δεν χρειάζεται να περιοριζόμαστε σε ένα είδος άθλησης, καθώς υπάρχουν πολλά είδη ασκήσεων που βοηθούν την καρδιά. Ανεξάρτητα από ποιο είδος γυμναστικής επιλέξουμε να ακολουθήσουμε, πρέπει να θυμόμαστε ότι 30 λεπτά άσκησης 3-4 φορές την εβδομάδα είναι ένα πολύ καλό σημείο για να ξεκινήσουμε.