10 Συμπτώματα μιας ταλαιπωρημένης καρδιάς

Αισθάνεστε συχνά τσιμπήματα στο στήθος; Νιώθετε ότι η καρδιά σας χτυπάει γρήγορα; Περπατάτε και σας πιάνει δύσπνοια; Μην αγνοήσετε τα προειδοποιητικά συμπτώματα μιας... ταλαιπωρημένης καρδιάς!
10 σημάδια ότι κάτι δεν πάει καλά με την καρδιά σας.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πάνω από 17 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους λόγω καρδιοπάθειας. Ο αριθμός των θανάτων που οφείλονται σε καρδιαγγειακές επιπλοκές αναμένεται να ξεπεράσει τα 23 εκατομμύρια σε ετήσια βάση έως το 2030.

Ο κύριος λόγος που η καρδιοπάθεια αναδεικνύεται σε βασική αιτία θανάτου για τον παγκόσμιο πληθυσμό είναι η δυσκολία έγκαιρου εντοπισμού των προειδοποιητικών συμπτωμάτων. Ποια είναι τα 10 σημάδια που θα σας παρακινήσουν να επισκεφθείτε άμεσα τον καρδιολόγο:


1. Πόνος στο στήθος:

Είναι το πλέον σύνηθες σύμπτωμα του εμφράγματος που αναζητούν οι γιατροί. Ένα επικείμενο έμφραγμα, όμως, δεν εκδηλώνεται πάντοτε με τον πόνο στο στήθος, ενώ το σύμπτωμα μπορεί να υποδεικνύει κάποια άλλη πάθηση, όπως προβλήματα στους πνεύμονες ή το γαστρεντερικό σύστημα. Ο στηθαγχικός πόνος είναι ένας παροξυσμός θωρακικής ενόχλησης που περιγράφεται σαν πόνος, σφίξιμο, κάψιμο, συμπίεση στην περιοχή του στέρνου. Ο πόνος αυτός δεν επηρεάζεται ούτε προκαλείται από την αναπνοή, τη θέση του σώματος, τις κινήσεις του θώρακα ή τις εξωτερικές πιέσεις στα τοιχώματά του και μπορεί να επεκτείνεται σε ολόκληρο το θώρακα. Αντανάκλαση του πόνου μπορεί να υπάρχει στην πλάτη, τους βραχίονες, τους αγκώνες, τους καρπούς ή άλλες θέσεις των άνω άκρων, ιδιαίτερα του αριστερού, τον τράχηλο, τον αυχένα, την κάτω γνάθο. Τα επεισόδια του πόνου εμφανίζονται όταν υπάρχει εκλυτικός παράγοντας που αυξάνει το καρδιακό έργο, όπως η σωματική προσπάθεια, το βάδισμα, το ανέβασμα σκάλας, η απότομη έκθεση στο ψύχος, η σεξουαλική πράξη, το ψυχικό stress ή και στην ηρεμία.


2. Αίσθημα παλμών:

Η περιστασιακή ταχυπαλμία ή άρρυθμος καρδιακός παλμός δεν είναι ανησυχητική. Όταν όμως είναι συχνή και συνοδεύεται από αδυναμία, ζάλη ή δύσπνοια μπορεί να υποδεικνύει ένα επικείμενο έμφραγμα, καρδιακή ανεπάρκεια ή αρρυθμία. Οι λέξεις που χρησιμοποιούν συνήθως οι ασθενείς για να περιγράψουν την αίσθηση των καρδιακών συστολών είναι : φτερούγισμα, κτύπημα, κενό, διαλείψεις, σταμάτημα της καρδιάς. Το αίσθημα παλμών πολλές φορές σε νεαρά άτομα αποτελεί αθώο σύμπτωμα, σε άλλες όμως περιπτώσεις οφείλεται σε υποκείμενη καρδιοπάθεια. Πρέπει να αναφερθεί ότι η χρήση αλκοόλης, καφέ και καπνού μπορεί να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν τις αρρυθμίες.


3.Κόπωση:

Η αδικαιολόγητη κούραση μπορεί να εμφανιστεί μερικές ημέρες πριν το έμφραγμα, ιδιαίτερα στις γυναίκες. Η χρόνια κόπωση μπορεί, επίσης, να αποτελεί σύμπτωμα της καρδιακής ανεπάρκειας. Η εύκολη κόπωση αποτελεί ένα από τα συχνότερα συμπτώματα των καρδιοπαθειών με χαμηλή όμως διαγνωστική αξία γιατί δεν θεωρείται ειδικό σύμπτωμα. Καρδιακές παθήσεις στις οποίες εμφανίζεται η εύκολη κόπωση είναι προφανώς η καρδιακή ανεπάρκεια, η στεφανιαία νόσος, οι μυοκαρδιοπάθειες, οι βαλβιδοπάθειες, οι παθήσεις του περικαρδίου, οι συγγενείς καρδιοπάθειες και η πνευμονική υπέρταση.


4. Επίμονη δύσπνοια:

Η δύσπνοια αποτελεί πρώιμο σημάδι της καρδιακής ανεπάρκειας. Είναι αποτέλεσμα της συσσώρευσης υγρού στους πνεύμονες. Για να χαρακτηρισθεί ως παθολογική η δύσπνοια πρέπει να εμφανίζεται σε ηρεμία ή σε μικρή κόπωση.


5. Ζάλη:

Οι συχνές ζαλάδες και η απώλεια των αισθήσεων υποδεικνύουν αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος ή αρρυθμίας.


6. Ναυτία και απώλεια όρεξης:

Η ναυτία και η τάση προς έμετο είναι δύο συνήθη συμπτώματα πριν από το έμφραγμα. Επίσης, το οίδημα στην κοιλιακή χώρα σχετίζεται άμεσα με την καρδιακή ανεπάρκεια και μπορεί να οδηγήσει στη μειωμένη όρεξη.


7. Κυάνωση:

Η κυάνωση εμφανίζεται στο δέρμα και τους βλεννογόνους, όταν υπάρξουν αυξημένες ποσότητες αναχθείσης αιμοσφαιρίνης (αιμοσφαιρίνης με λίγο οξυγόνο) ή με θαιμοσφαιρίνης (παθολογική αιμοσφαιρίνη) στο αίμα. Η κεντρική κυάνωση που οφείλεται κατά κανόνα σε πνευμονικές παθήσεις ή συγγενείς καρδιοπάθειες, επιτείνεται σαφώς με την άσκηση, σε αντίθεση με την περιφερική της καρδιακής ανεπάρκειας που μένει αμετάβλητη ή επιτείνεται ελαφρά με την κόπωση.


8. Εφίδρωση:

Η ξαφνική και αδικαιολόγητη εφίδρωση αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι για το έμφραγμα. Εμφανίζεται σε στιγμές χαλάρωσης, χωρίς να έχει προηγηθεί έντονη σωματική άσκηση.


9. Οίδημα:

Η καρδιακή ανεπάρκεια έχει ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση υγρού στο σώμα. Έτσι, εκδηλώνεται πρήξιμο στα πέλματα, τους αστραγάλους, τα πόδια ή την κοιλιά.


10. Φυσήματα:

Το φύσημα αποτελεί μια από τις σπουδαιότερες μορφές κλινικής έκφρασης των βαλβιδοπαθειών και των συγγενών καρδιοπαθειών. Τα φυσήματα διακρίνονται σε αθώα ή λειτουργικά και σε παθολογικά ή οργανικά.

Εάν εμφανίζετε κάποια από τα παραπάνω σημάδια, συμβουλευθείτε άμεσα τον καρδιολόγο σας.